De enkle valgene – portrett av Jannike Pedersen (40)

De enkle valgene – portrett av Jannike Pedersen (40)

Jannike Pedersen er en hardbarket yogi med direktørstilling, noe som gjør henne unik på landsbasis. Ingen andre utøver en så krevende yogapraksis med full jobb ved siden av, hun er i tillegg direktør og med et grønt livsvalg. ”Jeg håper plast blir forbudt.”

Februarsolen stikker meg i øynene, klokken er 08, og det har akkurat rundet -12 i Oslo. En vakker og kald søndagsmorgen de fleste av oss hadde tilbragt inne ved vinduet, med fyr i peisen, eller fortsatt under dyna. Jeg treffer Jannike på en raw-food bar, bare for å sette den riktige stemningen og fordi de har tidlige åpningstider, selv på søndager.

Hun er ferdig med en 2,5 timers yogapraksis, noe som forteller meg at Jannike har stått opp rundt klokken 4, for å kunne være her, frisk og nydusjet klokken 8.  Jannike har allerede vært på plass et kvarters tid forteller hun og tilbyr meg en mørk te fra en kanne hun har kjøpt. Jeg takker ja, men er litt skeptisk da jeg kjenner lukten av denne væsken. Hva skjedde med svart kaffe en grytidlig søndagsmorgen, tenker jeg for meg selv.

Praten sitter løst, hun er energisk og våken, jeg er spent på hva hun kan fortelle meg. Har hun noen triks jeg kan bruke? Det er mye ved denne damen jeg skulle ønske jeg bare hadde et snev av. Jeg åpner notatblokken min og starter med det mest åpenbare.

Hvor lenge har du vært vegetarianer, eller er du veganer?
-Jeg er vegetarianer av min definisjon, det er fordi jeg spiser noe meieriprodukter, da i form av ost. Helst fra geit eller sau fordi det er lettere å for kroppen å fordøye, men det hender det blir fra kumelk også. Egg spiser jeg litt av på vinteren, og det er pga næringsinnholdet som er i egg. Ellers spiser jeg ikke noe av animalsk opphav.

Hun forteller videre at hun har aldri vært veldig glad i rødt kjøtt, selv som barn hadde hun problemer med fett og slintrer i middagskjøttet, så storfekjøtt har vært ute av kostholdet hennes siden slutten av tenårene.

-Å bli vegetarianer er det enkleste valget jeg noensinne har tatt.
Kylling, lam, svin og fisk kuttet jeg ut for 6-7 år siden. Fisk kan jeg spise en liten bit, hvis jeg får det servert borte, av mennesker jeg ikke kjenner godt, men det er kun for høflighetens skyld. Annet kjøtt klarer jeg rett og slett ikke lenger å svelge!

Hun savner ingenting i kostholdet og kan rett og slett aldri spise kjøtt igjen.

-Kroppen min har det så mye bedre på dette kostholdet.

Jeg lurer på hvorfor hun tok dette valget.

-Mye av dette kom naturlig for meg, særlig da yogaen ble en større del av livet mitt ble dette et naturlig valg. Det jeg derimot kan si noe om, er hvorfor jeg har valgt å fortsette.

Her kommer miljøet og et grønt livsvalg sterkt inn, etter at hun har sett og lest mye om hva kjøttproduksjon gjør med planeten vår er det et helt naturlig valg og ikke lenger støtte opp om dette, for henne. Det gjelder både velferden for dyrene og utslippene dette gir. Kostnaden for å produsere kjøtt er enormt høy og en ekstrem belastning for miljøet, og det er heller ikke naturlig for oss mennesker å konsumere så mye kjøtt som vi gjør i dag sier hun bastant.

-Slik som kjøttproduksjonen også har blitt er det jo veldig lite av det som er av god kvalitet, men i stor grad sitter vi og spiser mat som ikke har noe livskraft, det er helt dødt og vi spiser død energi.

Jeg merker at hun har sterke og gjennomtenkte meninger rundt dette, hun har lest seg opp og undersøkt mange sider, og ikke bare hoppet på en trend. Hun fortsetter.

-Særdeles lite av dagens kjøttproduksjon er til det best for dyrene og jeg vil ikke spise en slik energi.

Jannike er opptatt av helse og antibiotika kommer naturlig opp.

-I tillegg inneholder dyrene store mengder antibiotika, samtidig som det er en så stor belastning for miljøet. Generelt forsøker jeg å velge økologisk av alt jeg spiser, så sant utvalget er der og prisen er innenfor rimelighetens grenser.

-Jeg kan aldri igjen spise noe som har vandret rundt på jorden vår.

Jannike er selvfølgelig for økologi og er glad for å se mer og mer matlagning fra gamle tradisjoner nå.

-Det kokes både kraft av bein og det fermenteres råvarer. Vi lager mer mat fra bunnen og gamle oppskrifter får igjen se dagens lys. Mange bruker også mer av dyret og utnytter det bedre enn industriproduksjonen gjør.

Det har blitt mer trendy å gjøre det på denne måten og det mener hun er veldig positivt, både helsemessig, næringsmessig, miljømessig og for dyrevelferden.

Hun tror denne trenden har kommet for å bli og forhåpentligvis vil den øke bare mer og mer.

-Jeg har en oppfordring til alle som ønsker seg et vegetarisk kosthold, men som ikke får det helt til. Se dokumentaren ”cowspiracy”, som omhandler bl.a amerikansk kjøttproduksjon, der tror jeg man vil finne mye inspirasjon, til å ta steget helt ut.

-En annen sak jeg brenner for er for dem som hele veien føler at de ofrer noe, og hver dag må jobbe, for å klare å holde seg unna kjøtt. De som ender opp i det jeg kaller for ”soyakjøret”, og som bare ender opp med å kjøpe matvarer som likner og kan erstatte kjøttet i kostholdet. Soyapølser, soyareker, soyaburgere osv.

Jeg merker at energien øker enda et hakk, om mulig, men dette er tydeligvis noen hun brenner litt ekstra for. Hun tar en god slurk av teen før hun fortsetter.

-Denne produksjonen er heller ikke bra og den har også tatt over plass hvor vi kunne ha dyrket andre, mer næringsrike ting. Stort sett det meste av det som produseres innenfor soya er genmodifisert og dette sprer seg også til andre områder, hvor det dyrkes ”ren” mat. Dette påvirker også genetikken i mangfoldet. Fordi disse genene er sterkere enn det som er helt naturlig, vil det påvirke hele symbiosen i naturen vår, i de områdene soya er sterkt representert i produksjonen.

-Så hva mener du er det rette å gjøre? Skyter jeg kjapt inn.
-Min tale til dere er; Hvis det er så vanskelig å ikke spise kjøtt og du alltid trenger et substitutt, tror jeg at å velge de riktige kjøttvarene, som økologisk, frittgående, beitende på rent gress, vilt, selvskutt o.l, vil være minst like bra, både for deg og for miljøet rundt oss.

-Hvilke andre grønne valg har du tatt?
-Jeg er opptatt av plast og handler alltid med handlenett, og prøver generelt å ikke bruke så mye plast. Jeg bruker yogaklær av bomull og bambus og takker alltid nei til engangsbestikk og sugerør. Jeg håper Norge snart følger etter Frankrike, hvor det er plastposeforbud og hvor alle går på butikken med store robuste nett, nesten som de blå posene til IKEA, bare av tekstil. Plastposer er totalt unødvendig.

-Jeg reiser mye til østen og Asia, og å se de strendene der og hva plasten har gjort av skadeverk er ekstremt. Nå er det ikke vakkert langs kysten i Norge heller, men i andre deler av verden er det som om plasten nesten har overtatt, og det gjør fryktelig vondt å se på

Hun forteller at hun ønsker å leve grønnere og tar også dette med når hun skal handle f.eks. hudpleie.

-Jeg velger alltid det grønne og naturlige der. At noen fortsatt skrubber kroppen med mikroplast er meg helt uforståelig!

Det kommer bare fler og fler muligheter på dette området og det er ikke lenger vanskelig å få tak i grønne alternativer innen hygiene, hud og kroppspleie. Nå har det også kommet grønne, gode alternativer innen vaskemidler, i dagligvarebutikkene, så nå er det ikke lenger noen unnskyldninger for å velge annet.

-Jeg har også som mål å komme over i elbil i 2018.

-Jeg føler ikke at jeg gjør veldig mye, men hadde alle gjort som meg, ville det jo blitt en markant endring. Jeg synder dog litt når det kommer til fly. Jeg elsker å reise, så der er jeg ikke like flink som jeg burde.

Vi prater litt videre om miljø og jeg spør om hvilke tanker hun har rundt klima og tanker rundt miljø generelt.

-Jeg stemmer ikke miljøpartiet, men er enig i mye av det de jobber for. Jeg håper enda flere politikere tar miljøet mer på alvor, for vi kan ikke lenger stikke hode i sanden og late som om vi ikke ødelegger plantene vår, for det gjør vi. I Norge har flere partier gode miljøprogrammer og det kommer bare mer og mer på dagsorden, heldigvis.

-Glassflasker er jeg også stor fan av, og drømmer om at all drikke skal komme over på glass. At mange, kanskje de fleste drikker væske fra plast hver dag, er noe jeg synes er direkte skremmende og som jeg tror vi ikke enda har sett ettervirkningene av.

Jeg er ekstremt opptatt av helse, så slike ting opptar meg.

-Har du et oppriktig ønske om å endre verden må hver og en av oss starte hos seg selv. Det er en så enkel løsning, men allikevel vanskelig å få gjennomført. Verden er på vei inn i krise, ekstremvær, tørke, poler som smelter og havene som drepes av sur nedbør og plast, vi kan ikke lenger overse dette og vi må endre synet hos så mange. Hver gang menneskeheten blir stilt ovenfor de store spørsmålene, føles det ofte som en dråpe i havet, men hvis alle slutter og bruke plast og klær med plast, vil fremtiden se så mye lysere ut.

-Jeg lever et helt vanlig liv. Trener og jobber mye, men gjør alltid de små tingene.
Gjør det lille du kan, så kommer vi veldig langt.

-Vi er nødt til å redde planeten vår sammen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Share:
saltlife.no