1 container, 2 menn – med veldig grønne fingre.

1 container, 2 menn – med veldig grønne fingre.

Magnus Humle og Martin Skar, står bak selskapet Gro Grønt, som dyrker urter og salat med hjelp av hydrokultur. De er begge overbevist om at dette er en av måtene å dyrke kortreist mat på, for fremtiden.

Tekst og foto: Linn D.Doherty

I en container ved Skur 13 i Oslo, rett ved den hippe bryggen på Tjuvholmen, dyrker gutta bak Gro Grønt, urter og salat til sine kunder. De har et unikt system der inne, med tilskudd, spesialbelysning og vanningssystemer, slik at plantene hele tiden lever under de beste forhold.

Hvordan alt startet
Det hele startet for 10 år siden, da Magnus Humle studerte i Stockholm, og bodde i nærheten av noen kolonihager.
Der var det mange pensjonister som hadde sitt sommersted, og fordi de var der sjelden ble det ofte litt overgrodde hager, med godt vekstgrunnlag.

-Jeg var fattig student og begynte i smug å plante salat, grønnkål og urter i hagene til dem som ble sjeldnest bruk.
Så da kunne jeg gå dit og høste og være selvforsynt på dette i sommerhalvåret.

Magnus forteller at han traff en svensk vegetarkokk, Herman Ottoson, som startet de første rendyrkete vegetarrestaurantene i Stockholm. Han lærte han masse om sanking og det å bruke ting som vokser vilt i den svenske floraen.

-Jeg gikk videre inn i en periode med kun raw food, egentlig bare fordi jeg var nysgjerrig og ikke som en diett. Det resulterte i at jeg gikk veldig ned i vekt og måtte spise veldig ofte, men jeg fikk utrolig mye energi av det, men det fungerte ikke som en livsstil for meg.

Videre ble han veldig opptatt av ren mat, mat som ikke er tilsatt noe eller sprøytet, og da helt ned til kvalitet på jordsmonn. Med det kjøpte han seg sin første spiremaskin, studerte videre hvordan han kunne bygge systemer selv og bygget da en hydrokultur, et system hvor plantene bare står i vann, tilsatt næring og forskjellige gromedier.

-Dette testet jeg mye på og til slutt fant jeg ut ting som virkelig fungerte. Jeg flyttet videre til Danmark, hvor de kan mye mer enn oss om dette.

Der ble han kjent med kokken Morten Haukås og jobbet videre sammen med han. Gjennom han igjen kom Martin på banen, det er snart 2 år siden. Magnus bestemte seg da for å reise hjem igjen og starte opp i Norge, sammen med Martin. De kjøpte et system fra USA som er ombygd og tilpasset norske forhold.

-Vi har brukt alle sparepenger, vanvittig mange timer og har stor tro på konseptet vårt.

Det er viktig for oss å være standhaftige over flere år og få dette skikkelig til. Å vise folk der ute at vi er tro mot metodene og at vi er til å stole på. Humle forteller at det er ekstremt tilfredsstillende når kundene nå begynner å bestille igjen og igjen.

-Vi selger til restauranter, grossister og noen butikker, og samarbeider mye med dem for å bli enda bedre, og kunne levere det kunden trenger. Vi lærer masse av dem og de en del av oss. De fleste i bransjen vår er veldig opplest og vet hva vi driver med, og alle er jo opptatt av bra og kortreist mat.

Dyrkingsprosessen
Jeg blir veldig nysgjerrig på selve prosessen og hvordan dette gjøres i praksis?

Humle forklarer; først setter de frø, og litt avhengig av type frø, tar det 7-21 dager før de får nye skudd som da er voksenplanten. Da står plantene i bakker og får skylt vann fra undersiden, dette gjør prosessen litt raskere. Deretter flyttes de over i hengende kassetter hvor de står i et par uker. Det tar rundt 4-5 uker fra frø til ferdig produkt.
Lyssetting er også veldig viktig for at plantene skal utvikle seg godt.

En god del av produksjonen er fortsatt satt av til utprøving og testing, da de bruker mye tid på forskning. De skriver forskningsrapporter og dokumenterer alle steg.

-Dette tror vi er helt nødvendig for å kunne gi topp kvalitet gang på gang, sierHumle.

-Vi prøver så godt vi kan å involvere kundene i prosessene våre, vi trenger feedback og de fleste setter stor pris på å bli involvert. Vi er opptatt av å drive lønnsomt og med en konkurransedyktig modell, som kan leve lenge og vokse

Fremtidsplaner
Per i dag er det en container, men med et sterkt ønske om å oppskalere ganske snart.
Humle kan røpe at de jobber nå, med hvordan de skal imøtekomme den god etterspørselen.

Videre ønskes det å få til et større anlegg, som også blir et smaks og besøkssenter, slik at de kan vise det frem til alle.
Planene er store og troverdigheten like så.

 

Som sluttforbruker kan du kjøpe varene deres hos Jakobs i Oslo, og hos MENY.

 

 

 

 

 

 

 

Share:

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

saltlife.no