Lokale bier på Clarion collection hotel Tollboden

Lokale bier på Clarion collection hotel Tollboden

Det var direktøren selv som kom på ideen om å ha egne bier på hotellet.
De har et flatt tak og lyst til å gjøre noe for miljøet.

Tekst: Linn D. Doherty, Foto: Trond Strandvoll

Jeg er heldig å få treffe Food & Beverage Manager Kristoffer Nyhus, for en liten prat om biene de har på taket.
Jeg lurer på hvor denne ideen kom i fra.

– Det startet med at vi tok kontakt med en lokal røkter for å høre litt om omfanget og mulighetene for å ha egne bier.
Derfra begynte ballen å rulle. Vi manglet kunnskap, så her kom birøkter Paul Harald Aannestad inn.
Han ville veldig gjerne være med på dette prosjektet, og da engasjerte vi han for å ta vare på både bier og honning.

Biene må passes på, honningen må høstes, og alt må gjøres til spesielle tider. Derfor passet det dem bra å få en fagmann på laget. Aannestad gjør alt det praktiske rundt biene.
– Det er 100 000 av dem, så det er flott med en kunnskapsrik mann å samarbeide med.

Videre var det Mattilsynet som måtte godkjenne prosjektet. Biene  måtte endre adresse blant annet,
og har da fått boadresse her nå, forteller Nyhus med et smil.

Å holde bier er ikke som å ha husdyr, men de trenger allikevel litt stell og også næring, spesielt i vinterhalvåret, hvor de ikke produserer honning.

Hvorfor bier, er mitt neste spørsmål.

– De er jo bra for miljøet vårt og det var noe vi ville bidra med.
Nyhus vil formidle at mange kan gjøre dette.
– Mange har fine, flate tak og det er ingenting i veien for å gjøre dette selv. 1 kube krever 10 timers jobb per år,
så her burde alle som er interessert få det til.

Vi har to kuber nå og er helt selvforsynt med honning, og produserer nok til å ha for salg gjennom hele året.
Overskuddet går til et barnehjem i Riga, gjennom «We care» prosjektet til Choice, det gjør arbeidet enda mer motiverende.

 

Det er ingen konsesjonskrav og det skal ikke søkes om godkjenning for å holde bier.
Det er allikevel stilt krav om bienes sunnhet ved kjøp og salg, og de må derfor sertifiseres.
Dette kan gjøres av Mattilsynet eller av birøkterne selv, hvis han/hun har gått kurs.
Kilde: norbi.no

 

Share:
saltlife.no