Black Friday – overforbrukets høytidsdag.

Black Friday – overforbrukets høytidsdag.

….Men Black friday var heller ikke nok, nå er vi i gang med “Black week”!
En hel uke med knallgode tilbud. Dette gjør de ikke en gang i USA.

Mange klager over at vi har tatt inn Halloween i våre tradisjoner, men hva da med Black friday?
Vi feirer ikke en gang Thanksgiving, som er en direkte sammenheng med denne dagen.
For de aller fleste kan denne dagen være en mulighet til å spare, spare på ting du uansett må kjøpe,
men de aller færreste bruker det til det. Denne dagen handles det over evne og nye rekorder blir satt hvert eneste år. Kredittkortene går varme og gjelden vår øker i takt med det.
I fjor skrev Nettavisen: Tidlig fredag ettermiddag ble det handlet med kort 200 ganger i sekundet. Allerede klokken 14 var det utført 3,9 millioner kortbetalinger. Fredagen ble også den største handledagen på nett i Norge noensinne, og Elkjøp satte nordisk rekord i netthandel, skriver bransjenettstedet ehandel.com. I løpet av ett døgn solgte elektronikkgiganten varer for 1,32 milliarder kroner på nett i Norden.
Handles det kun ting vi trenger på en dag som denne? Neppe.
Nordmenn trenger ikke el-artikler for 1,32 milliarder før jul, det er sikkert. Overforbruket tar livet av kloden,
vi kjøper for mye, har for mye og kaster for mye.
Hva skal til for å få øynene opp? I hvert fall ikke nok en handledag….

_______________________________________________

Black Friday er en årlig handledag som finner sted dagen etter Thanksgiving i USA og har opphav helt tilbake på 1800-tallet. Dagen er tradisjonelt begynnelsen på julehandelen og mange utsalgssteder åpnes ofte så tidlig som klokka tre på natta eller tidligere og tilbyr en rekke salgsvarer, ofte begrenset i antall eller tidsrom. Ettersom Thanksgiving i USA alltid faller på den fjerde torsdagen i november vil Black Friday finne sted på en fredag mellom 23. og 29. november.

Det har også blitt hevdet at «Black Friday» beskriver at handelen denne dagen bidrar til at mange butikker igjen går med overskudd – og dermed går fra røde til svarte tall i regnskapet. Dagen er også en viktig indikator på hvordan julehandelen kommer til å bli; den fungerer som et barometer på folks vilje til å bruke penger.

Den 26. november 2010 ble shoppingfenomenet «Black Friday» for første gang brukt i Norge, da Norwegian Outlet Vestby (nå Oslo fashion outlet) introduserte handledagen.
Kilde: Wikipedia

Share:
saltlife.no