Få grønnsaker bør kastes etter bruk – disse kan du dyrke igjen og igjen, hjemme.

Få grønnsaker bør kastes etter bruk – disse kan du dyrke igjen og igjen, hjemme.

Veldig mange av grønnsakene vi bruker til daglig kan dyrkes opp igjen.  De kan på enkelt vis bli til friske og flotte nye grønnsaker, noe som igjen betyr at du kan bli din egen selvforsynte, økologiske grønnsaksdyrker – selv om du ikke har et drivhus eller en grønnsakshage hjemme.

Disse grønnsakene kan vokse på kjøkkenbenken eller i vinduskarmen, i små eller store potteplanter.

Basilikum og Koriander

Du kan få disse til å vokse ved å sette stilker med blader, i et glass vann, og plassere dem på et solfylt sted. Vent til roten vokser ca. fem centimeter, og sett dem i urtepotter med jord.

Hvitløk

De fleste kaster hvitløken hvis den kommer med små grønne blader, men i stedet kan du få disse til vokse. Hvis hvitløken har begynt å spire, legg dem i glass med litt vann og vent på at spirene vokser. Når de er store nok kan du plante dem i jord. da kommer det nye hvitløk etter hvert.

Selleri og salat og kål

Du kan få alle disse til å vokse ut igjen ved å plassere bunnen i en bolle med vann, et sted hvor det er mye sollys. Etter noen dager når du kan se nye blader og røtter, setter du dem i god jord.

Løk

Her sørger du for å ta vare på bunnen og tørker den i noen dager, deretter planter du den i jord.

Purre og vårløk

På samme måte som med løk, bruk bunnen av purren. Klipp dem så de er omtrent fem centimeter fra roten og sett dem i et glass vann. Her vil de gro ut igjen.

Ingefær

Legg skallet fra ingefæren i vann i en dag. Putt det videre i en krukke med jord, på et sted det er sol og varme. Da vil de gro seg til nye ingefærrøtter.

Søtpoteter

Er du så heldig at du finner en søtpotet med spire, så må du skynde deg å sett den i et vannglass ved vinduet.

Vent til spirene blir lengre, riv dem av og legg dem i vann. Vent til de slår røtter. Du kan legge flere spirer i det samme vannglasset. Når stilkene har fått skikkelige røtter, setter du dem i en krukke med jord. Så er det bare å vente på at søtpotetene gror.

Dette kan du gjøre med mange forskjellige typer grønnsaker og fremgangsmåten er i de fleste tilfeller den samme. Først vann, så jord, og masse lys.

Inspirasjon fra ide nyt dk og Vi i villa.

Share:

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

saltlife.no