Smallmatters – en bærekraftig merkevare med ryggen fri

Smallmatters – en bærekraftig merkevare med ryggen fri

Line Gaarud Houge og Janicke Sponland Lorange, er damene bak den nye, bærekraftige merkevaren, Smallmatters. Av overskuddstekstiler som normalt sett ville bli kastet, produserer de reiseposer, skittentøyposer, handlenett og andre oppbevaringsposer som erstatter plastposer. Etter mange år som gründere, slo de seg sammen tidlig i 2018.

Line har drevet og eid klesmerket ChillNorway i en årrekke og hadde på det meste hele 400 butikker. Markedet endret seg og selskapet ble lagt ned i oktober 2017. Denne erfaringen og all kunnskapen hun har opparbeidet seg, har hun nå tatt med seg inn i et nytt prosjekt. Etter så mange år i tekstilbransjen, hadde Line lyst til å gjøre en forskjell, når det kom til overskudd fra produksjon. Hun hadde sett hvor mye tekstiler som gikk til spille og ønsket å benytte seg av dette. Ideen til «Smallmatters» kom etter utallige timer i samtaler med Janicke. De landet til slutt på utvikling av gjenbruksposer som erstatter engangsposer. Reiseposer, handlenett og andre poser til oppbevaring, laget av avfall fra norske hotell og fra store klesproduksjoner.

Slik kom de i gang

Janicke og Line har kjent hverandre i en årrekke og etter å ha sittet på samme kontor i 1,5 år, begynte en ny idè å ta form. De var begge gründere og med et brennende ønske om å gjøre en forskjell.

– Jeg skjønte raskt at det å jobbe sammen med noen ble nøkkelen. Vi snakket mye sammen før vi endte på denne ideen. Bakgrunnen for ideen kom fra at begge opplevde å få mye engangsplast og unødvendig emballasje tilsendt sammen med vareleveringene, i tillegg til at overskuddstekstiler fra klesproduksjon er et stort miljøproblem, kan Janicke fortelle.

Janicke jobbet med å utvikle en unik leke som skulle få barn ut og her også var det veldig mye plast i produksjon, oppbevaring og utsending.

– Vi lurte etter hvert på hvordan vi kunne bidra rundt denne problemstillingen. Vi har snakket mye om hvordan vi kunne gjøre noe for å skape en endring, sier Janicke.

Da kom ideen til å utvikle varige gjenbruksprodukter, med et attraktivt design, laget av søppel.

– Vårt mål er å lage flotte produkter laget av materialer som i utgangspunktet er søppel, for å erstatte unødvendige engangsprodukter. Vi skal ikke ta ut nye ressurser fra jorden og vil bruke det som allerede er her. Alt er transparent og miljøvennlig. I første omgang  erstatter vi plastposen, et engangsprodukt som enkelt kan byttes ut med et gjenbruksprodukt.
Vi føler at vi har ryggen fri når det kommer til diskusjonen rundt produksjon. Vi har selv sett hvordan våre produkter produseres og i miljøhensyn brukes det ingen kjemikalier, ikke noe vann, ingen innfarging, er kortreist,  og bruker  kun litt strøm til søm og broderier. I tillegg pakkes varene i poser sydd av overskuddsmaterialer og sendes til kunder i miljøvennlig, resirkulert og nedbrytbar papp, sier Line.

De starter med reiseposer, skittentøyposer og handlenett og håper at dette kan utvikle seg videre til å omhandle flere gjenbruksartikler.

«Vi vil lage et produkt som er fint nok til at man husker å ta det med når man går ut.»

Smallmatters skal håndtere både B2B-markedet og B2C, som i interiør- og livsstilsbutikker.

Planen videre

Etter mange måneder med planlegging, tankevirksomhet og venting, er produktene endelig klare, og vi lurer på hva som er planen videre nå.

– De første reiseposene ble levert i desember og de ble solgt ut de første ukene.

Nå er levering nummer to på plass og nettbutikken lanseres i disse dager.

I tillegg er første ordre på B2B  allerede signert og skal leveres i mai. Dette er skittentøyposer laget av tekstilavfall fra hoteller i Norge, forteller Janicke.

– Vi starter med gjenbruksposer og bygger videre sten på sten. Prisnivået er satt, vi har testet kvalitet, det er viktig for oss at design, kvalitet og bærekraft kommer først, men produktene  skal ikke være ekskluderende på pris. Vårt mål er at folk skal ta vare på det de allerede har kjøpt og bruke våre produkter i stedet for oppbevaring i plast, forteller Line.

Line og Janicke mener at timingen er veldig, veldig riktig nå. For ett år siden var det for tidlig og i dag føler de seg tryggere på det de skal gjøre og hvordan de skal gjøre det.

– Målet vårt er å bygge opp et konsept hvor egentlig alt du bruker i husholdningen i dag kan byttes fra engangsartikler til gjenbruksartikler. Det er et stort og hårete mål, men det er vår visjon, avslutter jentene med et smil.

 

 

 

 

 

Share:

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

saltlife.no